B i o g r a fie

Muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist sau membru în diferite formaţii, Mariano José Castro, argentinian din Buenos Aires s-a stabilit din 2013 în România. A adus cu el vasta sa cultură muzicală, un statut recunoscut la nivel mondial şi o mare bucurie de a cânta. În cariera sa de interpret la pian sau chitară, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formaţii de tango, jazz, rock şi muzică clasică, şi ca solist. Are activ peste 30 de tournee internationale in diferite orase din Statele Unite, Canada, Brazilia, Ecuador, Italia, Helvetia, Germania, Romania,

Franta, Rusia, Portugal, Polonia, Spania, Danemarca, Bulgaria, Olanda. Din anul 2008, si pana 2016 cand proiectul se inchide, face parte din grupul Narcotango, care realizează o fuziune între tango, jazz şi muzică electronică. Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate - interpret, compozitor și orchestrator - a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria „Cel mai bun album de tango”. Cu aceasta trupă, dar și in calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. În decembrie 2013, Congresul din Buenos Aires îl declara pe Mariano Castro, împreuna cu ceilalţi membrii ai trupei Narcotango, Personalitate marcantă a Culturii din Buenos Aires pentru întreaga sa traiectorie artistică şi datorită aportului artistic adus în promovarea culturii argentiniene. 

Cu sprijinul „Academiei Naţionale de Tango”, al Ambasadei Argentinei în România, Secretariatului Naţional de Cultură al Argentinei, Guvernului din Buenos Aires şi al Ministerului de Relaţii Externe, Mariano Castro a realizat workshopuri despre istoria şi evoluţia tangoului, fiind prezent în universităţi, şcoli, asociaţii culturale din SUA, Spania, Brazilia, Columbia, Italia şi România. 

Mariano Castro şi-a început pregătirea muzicală la vârsta de 10 ani, când a început să studieze pianul şi chitara. La 18 ani (1993) a fost admis la Conservatorul Muzical Melani din Buenos Aires, unde a studiat în paralel cele două instrumente. S-a perfecţionat cu Vera Anosova (Rusia), Rubén Ferrero (Argentina), Norman Simmons (SUA), Nicolás Ledesma (Argentina). După încheierea studiilor a fost profesor de pian și chitară la Conservatorul Muzical Melani din Buenos Aires și a condus cursuri de master despre interpretarea tangoului, atât în Argentina cât și în alte țări. 

La un an după stabilirea sa în România, a fost solicitat să scrie aranjamentele pentru programul turneului „Duelul Viorilor”, cu participarea violoniştilor Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru. Cu acest prilej a aranjat într-o versiune originală Anotimpurile porteños de Astor Piazzolla, variantă foarte bine apreciată de publicul român.

În 2015 începe colaborarea cu cvartetul Passione, alături de care realizează susţinerea muzicală în spectolele de tango argentinian ¨Luna Tango¨ precum şi concertele cu muzică de tango argentinian intitulate "LunaTango Concert" în săli precum ArCub (Bucureşti), Opera Română - Craiova şi Filarmonica ¨Oltenia¨ (Craiova). 

Tot în 2015 apare ca pianist solist alături de diferite orchestre din Romania, precum Orchestra de Camera Radio (Bucureşti), Kamerata Kronstadt (Braşov), Orchestra de Camera a Filarmonicii din Piteşti în concertele intitulate ¨Tango Simfonic¨, împreună cu cântăreaţa argentiniană Anlia Selis, aranjamentele muzicale fiind realizate integral de către Mariano Castro, 25 concerte cu Orchestre Filarmonici din Romania in perioda 2015-2018

În 2016 devine parte a ansamblului ArgEnTango ca pianist, alături de Răzvan Suma (violoncel), Rafael Butaru (vioară) Omar Massa (bandoneon) şi Analia Selis (voce), realizând astfel un turneu naţional cu muzică a lui Astor Piazzolla pentru care, şi de această dată, scrie toate aranjamentele muzicale necesare acestui proiect. 

În 2017 incepe doua proiecte sinfonice noi, in ambele canta la pian si scrie

aranjamentele orchestrale, ¨Fits canta Piaf¨ alaturi de Alexandra Fits, vocea si

dirijorul Cristian Orosanu, cantand in diferite Filarmonicii din tara precum

Brasov (Kamerata Kronstadt), Filarmonica Pitesti, Filarmonica Ramnicu Valcea,

Filarmonica Ploiesti, intre altele. Al doilea proiect ¨¨Tanase Fits Piaf¨, cu premierea la Opera de Brasov in Octombrie 2017 si care a ajuns pe Ateneul Roman din Bucuresti alaturi de Camerata Regala in Februarie 2018.

In acest an, 2017,  impreuna cu Carlos Libedinsky (fundator trupa Narcotango) face un

turneu in Europa, cantand 15 concerte in orase din Germania, Spania, Italia si

Danemarca.

Español
English