top of page

Biografie

Muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist sau membru în diferite formaţii, Mariano José Castro, argentinian din Buenos Aires s-a stabilit din 2013 în România. A adus cu el vasta sa cultură muzicală, un statut recunoscut la nivel mondial şi o mare bucurie de a cânta. În cariera sa de interpret la pian sau chitară, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formaţii de tango, jazz, rock şi muzică clasică, şi ca solist. Are activ peste 30 de tournee internationale in diferite orase din Statele Unite, Canada, Brazilia, Ecuador, Italia, Helvetia, Germania, Romania, Franta, Rusia, Portugal, Polonia, Spania, Danemarca, Bulgaria, Olanda, Cehia si Lituania. Din anul 2008, si pana 2016 cand proiectul se inchide, face parte din grupul Narcotango, care realizează o fuziune între tango, jazz şi muzică electronică. Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate - interpret, compozitor și orchestrator - a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria „Cel mai bun album de tango”. Cu aceasta trupă, dar și in calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 30 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. În decembrie 2013, Congresul din Buenos Aires îl declara pe Mariano Castro, împreuna cu ceilalţi membrii ai trupei Narcotango, Personalitate marcantă a Culturii din Buenos Aires pentru întreaga sa traiectorie artistică şi datorită aportului artistic adus în promovarea culturii argentiniene. 

Cu sprijinul „Academiei Naţionale de Tango”, al Ambasadei Argentinei în România, Secretariatului Naţional de Cultură al Argentinei, Guvernului din Buenos Aires şi al Ministerului de Relaţii Externe, Mariano Castro a realizat workshopuri despre istoria şi evoluţia tangoului, fiind prezent în universităţi, şcoli, asociaţii culturale din SUA, Spania, Brazilia, Columbia, Italia şi România. 

Mariano Castro şi-a început pregătirea muzicală la vârsta de 10 ani, când a început să studieze pianul şi chitara. La 18 ani (1993) a fost admis la Conservatorul Muzical Melani din Buenos Aires, unde a studiat în paralel cele două instrumente. S-a perfecţionat cu Vera Anosova (Rusia), Rubén Ferrero (Argentina), Norman Simmons (SUA), Nicolás Ledesma (Argentina). După încheierea studiilor a fost profesor de pian și chitară la Conservatorul Muzical Melani din Buenos Aires și a condus cursuri de master despre interpretarea tangoului, atât în Argentina cât și în alte țări. 

La un an după stabilirea sa în România, a fost solicitat să scrie aranjamentele pentru programul turneului „Duelul Viorilor”, cu participarea violoniştilor Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru. Cu acest prilej a aranjat într-o versiune originală Anotimpurile porteños de Astor Piazzolla, variantă foarte bine apreciată de publicul român.

În 2015 începe colaborarea cu cvartetul Passione, alături de care realizează susţinerea muzicală în spectolele de tango argentinian ¨Luna Tango¨ precum şi concertele cu muzică de tango argentinian intitulate "LunaTango Concert" în săli precum ArCub (Bucureşti), Opera Română - Craiova şi Filarmonica ¨Oltenia¨ (Craiova). 

Tot în 2015 apare ca pianist solist alături de diferite orchestre filarmonice din Romania, precum Orchestra de Camera Radio (Bucureşti), Kamerata Kronstadt (Braşov), Filarmonica Targu Mures, Filarmonica Paul Constantinescu, intre alte, în concertele intitulate ¨Tango Simfonic¨, împreună cu cântăreaţa argentiniană Anlia Selis, aranjamentele muzicale fiind realizate integral de către Mariano Castro, peste 30 de concerte cu Orchestre Filarmonici din Romania, Elvetia, Cehia si Lituania in perioda 2015-2020

În 2016 devine parte a ansamblului ArgEnTango ca pianist, alături de Răzvan Suma (violoncel), Rafael Butaru (vioară) Omar Massa (bandoneon) şi Analia Selis (voce), realizând astfel un turneu naţional cu muzică a lui Astor Piazzolla pentru care, şi de această dată, scrie toate aranjamentele muzicale necesare acestui proiect. 

În 2017 incepe doua proiecte sinfonice noi, in ambele canta la pian si scrie

aranjamentele orchestrale, ¨Fits canta Piaf¨ alaturi de Alexandra Fits, vocea si

dirijorul Cristian Orosanu, cantand in diferite Filarmonicii din tara precum

Brasov (Kamerata Kronstadt), Filarmonica Pitesti, Filarmonica Ramnicu Valcea,

Filarmonica Ploiesti, intre altele. Al doilea proiect ¨¨Tanase Fits Piaf¨, cu premierea la Opera de Brasov in Octombrie 2017 si care a ajuns pe Ateneul Roman din Bucuresti alaturi de Camerata Regala in Februarie 2018.

In acest an, 2017,  impreuna cu Carlos Libedinsky (fundator trupa Narcotango) face un

turneu in Europa, cantand 15 concerte in orase din Germania, Spania, Italia si

Danemarca.

În februarie 2018, proiectul simfonic “Tanase Fits Piaf”, în care participã în dubla calitate de pianist și orchestrator, ajunge la (este prezentat la) Ateneul Român din București, una dintre cele mai importante săli de concerte din țară, unde cânta alături de Alexandra Fits, voce și de Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu. 

Tot în 2018 susține concertul de deschidere al prestigiosului Festival C’Art Fest, ediția 2018, din Cristian (România), prezentând proiectul simfonic omagial Maria Tănase, ocazie cu care realizează aranjamentele orchestrale pentru (18) cântece din repertoriul vast și divers al Marii Doamne a cântecului românesc.

În același an cântă, alături de ArgEnTango, la Festivalul Kammermusiktage 2018 în Barth, Germania și prezintă în Elveția, în orașele Biel și Solothum, proiectul Tango Simfonic, de asemenea în calitate de pianist și orchestrator. În noiembrie 2018 realizează (scrie) orchestrațiile pentru concertul rock simfonic "Simfonia 20", al trupei de rock românești Bere Gratis, care a avut loc la Sala Palatului din București (o sală cu o capacitate de 5000 locuri).

Încheie anul 2018, așa cum l-a și început, cu un alt concert la Ateneul Roman din București, alături de violonistul Rafael Butaru, cântând în duet, opere și adaptări muzicale după compozițiile lui Astor Piazzolla.

În ianuarie 2019 susține un concert și un atelier (workshop) de muzicalitate și creativitate în Philadelphia, Statele Unite ale Americii (SUA).

În același an prezintă un nou proiect simfonic, tot în dublă calitate de pianist și orchestrator, "Tribut Nat King Cole", cu ocazia a 100 ani de la nașterea marelui artist american. Susține acest concert, alături de binecunoscuta solista de jazz din România, Luiza Zan, la Castelul Bran (miticul Castel al lui Dracula) în premieră, iar apoi la Filarmonica Paul Constantinescu (Ploiesti, Romania).

În aprilie 2019 susține concerte în Italia (Napoles, Roma, Modena) în duet cu Carlos Libedinsky iar în mai, alături de ArgEnTango prezintă noul CD al grupului, în orașul Klaipeda din Lituania.

Sub bagheta dirijorului Kaspar Zehnder susține, în același an, concertul Tango Simfonic, atât în Riggisberg, Elvetia, alături de Klaipeda Chamber Orchestra (Lituania), cât și în Republica Cehă împreuna cu Filarmonica Hradec Kralove, (unde cântă în 3 (trei) concerte la final de an). 

Tot în 2019 realizează (scrie) pentru trupa "Taxi",  24 de aranjamente muzicale pentru orchestră, pe care le prezintă în concertul aniversar al trupei pop rock românești, susținut alături de trupă și de Orchestra Simfonică București în Sala Palatului, una dintre sălile cele mai mari de concerte din București, cu o capacitate de 5000 locuri. În acest proiect de excepție participă nu doar în calitate de orchestrator ci și ca dirijor.

Începe anul 2020 susținând 3 concerte cu proiectul Tango Simfonic alături de Orquesta Filarmónica Hradec Kralove, în Republica Cehă, două în orașul Hradec Kralove și unul în Jablonec nad Nisou, toate cu ocazia festivităților de Anul Nou.

Tot la începutul acestui an, susține concertul "Classic meets Tango, alături de Klaipeda Chamber Orchestra, în orașul Klaipeda din Lituania, în calitate de pianist și dirijor.

În 2020 prezinta un nou album solist, "The Experiments", cu variante foarte personale de piese conoscute de Gato Barbieri, Massive Attack, Pete Townshend, Thelonius Monk, J.S. Back si compozitii noi, solo set cu pian, chitara, sintetizatoare si FX. Gasiti album pe Spotify / Apple Music / Youtube Music (varianta audio) si video pe YouTube.

Cu ocazia centenarul de la nasterea a lui compozitor argentinian Astor Piazzolla, Mariano Castro alaturi de Analia Selis își propun să aducă publicului o latură necunoscută a lui Piazzolla în România. Multe dintre cele mai cunoscute piese vocal-instrumentale sunt susținute de marii poeți J. L. Borges și Horacio Ferrer. Concertul simfonic "Piazzolla 100 de ani si o poveste autentica" a fost prezentat in 2021 in mai multe filarmonici din Romania (Filarmonica Dinu Lipatti, Filarmonica Oltenia, Filarmonica Rc. Valcea, Filarmonica Pitesti, Filarmonica Tg. Mures, Filarmonica Banatul, Filarmonica Sibiu, Filarmonica Paul Constantinescu) si in Lituania alaturi de Klaipeda Chamber Orchestra. Aranjamentele orchestrale pentru acest concert sunt făcute de Mariano Castro.

În 2021 se prezinta cu trupa Narcotango (dublu nominalizat la premiile Latin Grammy) cu concerte in Stockholm, Suedia in Kulturhuset si in Lyon, Franta la Festival Neotango Lyon 2021.

Español
English
DSC_4232.jpg
Dressed by Narman- Costume mire;Suits fo
82535731_10222309980037575_6681697862385
76622741_10221609265840158_7441936721937
132201168_10225541007851251_8791918883465373811_n.jpg
bottom of page